"Bugün, milletimiz olgunluk, haysiyet ve hakiki adigelik sınamasından geçmektedir" diye konuştu.

Hazret Sovmen Suriye yurttaşları ile bir araya geldi.

Hazret Sovmen anaokulu açıyorEv sahipliği yaptığı Afipsip köyünde, Adigey Cumhuriyeti eski başkanı ve aynı zamanda adını taşıyan hayır vakfın başkanı Mecid oğlu Hazret Sovmen ve Adigey Cumhuriyeti Afipsip ilçesinde ikamet eden Suriye Arap Cumhuriyeti yurttaşları ile toplantı gerçekleştirdi.

Daha önce, Panahes, Haştuk, Pseytuk köylerinde, Afipsip ilçesi Afipsip köyünün kırsal bölgelerinde Suriye'den gelen hemşerilerinin yerleşim projesi hakkında basında defalarca söz edilmiştir.

Ünlü hemşerileri ile yapılan toplantıya, Afipsip kültür merkezine Suriyeli yurttaşlar, halktan vatandaşlar, din adamları ve yetkililer katılmıştır.

Toplantı açılış konuşmasında H.M. Sovmen, yurttaşlarına Afipsips ilçesinde nasıl karşındıklarını, güncel sosyal sorunları, doğdukları topraklarda istihdam ve adaptasyon sorunları ne şekilde çözüldüğünü sormuştu.

Konuşmasında, böyle karmaşık ve önemli zamanda, Suriye'yi terk etmek zorunda kalan onlarca Suriyeli aile için yardım eli uzatan, evlerine alan kendi vatandaşlarıyla gurur duyduğunu altını çizdi. H.M. Sovmen, kendi vatandaşlarından bu şekilde davranacaklarından hiçbir şüphesi olmadığını kaydetti.

Sovmen, ‘İnsanların yaşadıkları deneyimlerini, sevdiklerin, mülkiyetin kaybını, Suriye'de kardeşlerimizin karşılaştığı trajik durumunu çok iyi anlıyorum’ dedi. Atalarının topraklarına geri dönmek, Rus toplumuna katılmak, büyük ülkemizin insanlarıyla barış, huzur ve güvenlik içinde beraber yaşamak doğru seçim olarak değerlendirdi.

Zor durumda yardıma muhtaç olan insanlara yardımını varlıklı insanların, iş adamarın kişisel ve ahlaki görevi olarak nitelendirdi. H.M. Sovmen, insanların sıkıntılarını ve acılarını görmezden gelenlerin davranışlarını, ilgisizliği, vurdumduymazlığı kabul edilemez olduğunu kaydetti. H.M. Sovmen, ‘Bugün, milletimiz olgunluk, haysiyet ve hakiki adigelik sınamasından geçmektedir’ diye konuştu.

O, yurttaşların yerleşim projesinin kırsal bölgelerde düzenlenmesini mantıklı ve makul bir seçim olduğunu söyleyip, tarım ve çiftçilik alanlarındaki projelerine tam destek verdiğini ifade etti.

Afipsip ilçesi topraklarında, endüstriyel çapında hayvancılığın ve kümes hayvancılığın canlanmasını, köy sakinleri ve Suriye'den gelen vatandaşlarının öncelikli görevi olarak nitelendirdi. Sosyal desteğin ilk adımı olarak H.M. Sovmen, Afipsip ilçesi topraklarında ikamet eden küçükten büyüğe her vatandaşa 100 bin ruble tahsis etti.

Bu akşamki çok sayıda konuşmacı, H.M. Sovmenin ülkesi için olağanüstü başarıları, Adigey, Krasnoyarsk Bölgesi sosyal gelişimine olan katkısını dile getirdi. Suriye Çerkezleri H.M.Sovmen için özel teşekkürlerini sundu. Yaptıkları konuşmalarda, Hazret Mecidoviç Sovmen ismi Rusyanın ötesine bilinen olduğunu ve yurt dışındaki Çerkes diasporası olağanüstü hemşerileri için gurur duyduklarını kaydettiler.

Hazret Mecidoviç Sovmen Afipsip köyü, Hakuratinsk ilçesi Azak-Karadeniz bölgesi Adıge Özerk Bölgesi (bugün Tahtamukay ilçesi, Adıgey Cumhuriyeti) 1 Mayıs 1937 doğumlu. Sevastopol Karadeniz Filosunda görev yaptı.Leningrad Madencilik Enstitüsü'nden mezun oldu. Teknik bilimlerin Doktorudur.

1956 - 1958 yılları arasında Krasnodar kültür Oktyabrsky ilçesinde kültür departmanında bir tamirci olarak çalıştı.

1961 yılından itibaren Çukotka, Magadan bölgesinde, Krasnoyarsk Bölgesi Kuzey Kutup bölgesinde (Bolşevik Adası) altın madencilik şirketlerde araba ve buldozer sürücüsü olarak çalıştı. 1962-1963 yılında, Ayano-Maisky İlçesi Habarovsk bölgesi kültür departmanı başkanıdır. 1963 yılında ‘Voshod’ altın madenciler birliği başkan yardımcısı olarak seçildi.

1966 yılında SSCB'nin en büyük altın madenciler birliğinin ‘Soyuz’ (Magadan bölgesi) genel başkan yardımcısı seçildi ve 1969 yılında başkanlık etti. 1980 yılından beri, "Polyus" altın madenciler birliğinin (Krasnoyarsk Bölgesi) müdürlüğünü yapmıştır; birliğinin ‘Altın Madencilik Şirketi’ Polyus’ Anonin Şirketine dönüştükten sonra şirketin başkanı olarak görev yaptı.

2002 yılının Ocak ayında, H.M.Sovmen oyların %69.74 alarak, Adigey Cumhuriyeti cumhurbaşkanı seçimleri kazandı.

H.M.Sovmen yüksek devlet ödülüne layık görülmüştür: ‘Şeref madalyası’, ‘Devlet Üstün Hizmet madalyası’ 3. derecede, ‘Devlet Üstün Hizmet madalyası’ 2. derecdede.

Faaliyeti yaygın olarak bilinmekte...

Asker Sokht

Комментарии 1

  1. Бэракъ  21 июля 2014, 19:34 0

    Адэ Аскэр, мы бзэра джы тызэрэгущы1энэу къэнэжьыгъэр?! Тызэрэфэныкъогущэр да?! Тызгъэк1одырэ лъэпкъым мыри ыбз. Тыфаеп зыгорэми я тыркубзи, я нэмык1и.

    Последние публикации

    Подписывайтесь на черкесский инфоканал в Telegram

    Подписаться

    Здравствуйте!
    Новости, оперативную информацию, анонсы событий и мероприятий мы теперь публикуем в нашем телеграм-канале "Адыгэ Хэку".

    Сайт https://aheku.net/ продолжает работать в режиме библиотеки.