Открытое письмо репатриантов из Сирии президенту Российской Федерации и главам республик Кабардино-Балкарии, Карачаево-Черкесии и Республики Адыгея 1


Президенту Российской Федерации г-ну Путину,
Главе Кабардино-Балкарской Республики г-ну Канокову,
Главе Карачаево-Черкесской Республики г-ну Темрезову,
Главе Республики Адыгея г-ну Тхакушинову

Уважаемые господа!

Мы, черкесы вернувшиеся на историческую родину в наши прекрасные республики КБР, РА и КЧР, выражаем всем вам и, в особенности, народам Кабардино-Балкарии, Карачаево-Черкесии и Адыгеи глубокую благодарность за теплый прием и конструктивную поддержку которую нам оказали и до сих пор оказывают.

Черкесская община сформировалась в Сирии во второй половине XIX в, в результате изгнания наших предков с родины Российской империей. Черкесские поселения возникли по всей западной Сирии: от Менбежа на Севере до Голанских высот на юге. Черкесы активно участвовали в жизни страны, сохраняя свою культуру и обычаи (Хабза), а также лелея в себе привязанность к своей исторической родине. В результате партнерских отношений СССР/РФ и Сирии и тесной связи с крупной русской общиной в Сирии, живущие там черкесы получили возможность наладить регулярные контакты со своими российскими сородичами и соотечественниками.

Сегодня ситуация в Сирии постоянно ухудшается, несмотря на все прилагаемые усилия продолжается эскалация насилия, не видно никакого просвета в будущем. Места компактного проживания черкесов оказались в зоне жесточайших боев с использованием тяжелой техники и авиации. Число жертв войны среди мирного населения, в том числе черкесского, стремительно растет. Люди покидают свои дома в поисках спасения. Крупнейшее скопление черкесов образовалась на юге страны в зоне замороженного сирийско-израильского конфликта.

После утери родины, черкесы, к сожалению, многократно были вынуждены переселяться с места на место, теряя имущество, но сохраняя черкесские: идентичность, культуру и язык. Главным черкесским чаянием всегда было вернуться на родину. В течение XX в. сирийские черкесы неоднократно обращались к СССР и РФ по данному вопросу. Когда 20 лет назад открылась возможность репатриации, именно сирийские черкесы были первыми, среди черкесов диаспоры, кто пошел по этому пути.

Мы хорошо знаем и на практике прошли через все процедуры возвращения на родину. Вот лишь некоторые, с которыми сталкиваются сейчас наши соотечественники в Сирии:

- отсутствие льгот и упрощенных схем получения российской въездной визы, а также разрешения на временное проживание и вида на жительство;

- дороговизна сборов при оформлении и легализации документов в российских консульских отделах, что особенно сильно сказывается при переезде семей;

- затянутость оформления документов, необходимых для въезда на территорию Российской федерации и получения разрешения на временное проживание;

- опасность для жизни требования лично явиться в российские консульские отделы в городах Дамаск и Алеппо из-за ведущихся по всей стране интенсивных боевых действий;

- невозможность, в значительном числе случаев, корректно оформить требуемый российской стороной пакет документов, поскольку многие государственные учреждения в Сирии полностью парализованы;

- ограничения при оформлении разрешений на временное проживание, связанные с действующими квотами на мигрантов на территории трех российских западнокавказских республик с «титульным» черкесским населением;

- усложнение оформления документов из-за разницы в возрасте среди репатриантов, состояния здоровья и наличия языкового барьера.

Все вышеуказанное сделало массовый исход черкесов из Сирии на историческую родину практически невозможным, несмотря на то, что катастрофическое ухудшение ситуации в Сирии уже поставило местную черкесскую общину на грань уничтожения.

Уважаемые господа! Мы, граждане Сирийской Арабской Республики, вернувшиеся на свою историческую родину, как никто другой осознаем всю тяжесть текущей ситуации в Сирии. В частности - смертельно опасное положение черкесской и русской общин в этой стране. Мы убедительно просим вас оперативно организовать массовую эвакуацию черкесов и русских из Сирии на историческую родину в России. Дальнейшее промедление может привести к крупномасштабной гуманитарной катастрофе, которая уже разворачивается на наших глазах.

С уважением,
(нижеподписавшиеся)

Нальчик 17/10/2012

------------------------------------------------------------------------


Сирием къикIыжу зи Хэку къэзыгъэзэжа адыгэхэм къабгъэдэкIыу Урысей Федерацэм и президентым, Къэбэрдей-Балъкъэр, Къэрэшей-Шэрджэс, Адыгэ республикэхэм я тхьэмадэхэм яхуэгъэза тхыгъэ зэIуха


Урысей Федерацэм и президент з-н Путин,
Къэбэрдей-Балъкъэр Республикэм и тхьэмадэ з-н Къанокъуэ,
Къэрэшей-Шэрджэс Республикэм и тхьэмадэ з-н Темрезов,
Адыгэ Республикэм и тхьэмадэ з-н ТхьакIуэщынэ

ПщIэ зыхуэтщI зиусхьэнхэ!

Дэ, зи Хэкужь – КъБР-м, АР-м, КъШР-м – къэзыгъэзэжа адыгэхэм, фIыщIэшхуэ фэ фхуэтщIыну дыхуейт, псом хуэмыдэжу зыхуэтщIыну дызыхуейр дыкъезыгъэблагъэжа, дэIэпыкъуэгъу къытхуэхъуа, икIи иджыри къэси къытхуэхъу Къэбэрдей-Балъкъэрым, Къэрэшей-Шэрджэсым, Адыгэ республикэм я цIыхубэрщ.

Адыгэ цIыхухэр Сирием (Шам) XIX-нэ лIэщIыгъуэм и етIуанэ Iыхьэм итIысхьа хъуащ, ди адэжьхэр Хэкум Урысей империем зэрырихуам ипкъ иткIэ. Адыгэ жылагъуэхэр Шам и къухьэпIэ лъэныкъуэм щыухуа хъуащ: ищхъэрэкIэ Менбеж къыщыщIэдзауэ ипщэкIэ Джолан нэс. Адыгэхэр къэралыгъуэм и Iуэхугъуэхэм хэтащ, я хабзэри, я щытыкIэри яхъумэжу, я Хэкужьым хуаIа лъагъуныгъэр яфIэмыкIуэду. СССР/УФ-м, Сирием, Сирием щыпсэу урысхэм я зэпыщIэныгъэмрэ я Iуэху зэдэщIэныгъэмрэ ипкъ иткIэ Сирие адыгэхэр я Хэкум къина я Iыхьлыхэм нэхъ якIэлъыкIуэф хъуахэщ.

НобэкIэ Сирием и щытыкIэр кIуэ пэтми нэхъыкIэ хъуурэ йокIуэкIыр, сыт хуэдиз къару трамыгъэкIуадэми цIыхубэм леишхуэ къытохьэр, ипэкIэ уплъэмэ Iуэхум зыкъигъазэу нэхъыфI хъуну зы гугъи щымыIэ. Адыгэхэр щыпсэу щIыпIэхэм Iэщэ хьэлъэмрэ кхъухьлъатэхэмрэ къыщагъэсэбэп зауэ гуащIэр, зауэ бзаджэр щекIуэкI хъуащ. ЦIыху мамыру зауэм хэкIэкIуадэм и бжыгъэр псынщIэ дыдэу хохъуэр, адыгэхэри яхэту. ЦIыхухэм я унэхэр ябгынэри къыщелын щыIыпIэ и лъыхъуакIуэ йожьэ. Иджы къэралым ищхъэрэмкIэ Сириемрэ Израилымрэ я зэныкъуэкъуныгъэ щIыпIэм адыгэхэр куэду щызэхуэхуса хъуащ.

Я Хэкур яфIэкIуэда нэужькIэ, адыгэхэр, ди жагъуэ зэрыхъунщи, куэдрэ зы щIыпIэм иIэпхъукIыурэ нэгъэщI щIыпIэ Iэпхъуэн хуей хъуауэ щытыгъащ, я мылъкури яфIэкIуэду, ауэ я хабзэри, я бзэри, я адыгагъэри яхъумэжу. Сыт щыгъуи адыгэхэм я гугъэ нэхъыщхьэу щытар я Хэкум къагъэзэжынрат. XX-нэ лIэщIыгъуэм и кIуэцIым Сирие адыгэхэм мызэ-мытIэу СССР-ми УФ-ми зыхуагъэзат а Iуэхум щхьэкIэ. Илъэс 20 ипэкIэ, къагъэзэжыну хуитыныгъэ щыратам, хэхэс адыгэхэм ящыщу Сирие адыгэхэрат япэ дыдэу а гъуэгур къэзыгъэсэбэпар.

Дэ фIыуэ дощIэ Хэкум къэбгъэзэжын щхьэкIэ узыкIуэцIырыкIын хуей Iуэхугъуэ къомыр – дэ езыхэр дыпхыкIащ а гугъуехьхэм. Мис абыхэм ящыщ гуэрхэр:

- Урысейм укъихьэну хуит узыщI тхылъымрэ ущыпсэуну хуит узыщI тхылъымрэ къыдэпхыным гугъуехь куэд пылъщ;

- а тхылъэхэм я къыдэхыныр лъэпсейщ, псом хуэмыдэу зэрыунагъуэу къэIэпхъуэжын хуей хъумэ;

- Урысей Федерацэм укъихьэн щхьэкIэ узыхуей тхылъымрэ ущыпсэуну хуит узыщI тхылъымрэ я къыдэхыныр хуабжьэу кIыхьлIыхьщ;

- къэралым щекIуэкI зауэм щхьэкIэ Дамаскрэ Алеппорэ дэт урыс консулхэм я хэщIапIэхэм укIуэныр гъащIэмкIэ шынагъуэщ;

- Урысей лъэныкъуэр зыхуей тхылъхэр Сирием щызэбгъэпэщыным гугъуехьышхуэ пыщIащ къэрал IуэхущIапIэхэр зэрымылажьэм щхьэкIэ;

- Хэкум къэзыгъэзэжыну хуей цIыхухэм я бжыгъэр УФ-м и къэрал хабзэмкIэ республикэхэм къарит квотэм куэдкIэ щIегъу;

- ныбжьышхуэ зиIэ, зи узыншагъэр ныкъуэ цIыхухэр зыхуей тхылъхэр къыдэхыным куэдкIэ гугъу нэхъ дохьыр, урысыбзэ зэрамыщIэри зэран къахуохъур.

Мы къедбжэкIа Iуэхугъуэхэм адыгэхэм Сирием къыдэкIыжу я Хэку къэкIуэжыныр ялъэмыкI ящIащ, езы Сирием къыщекIуэкI Iуэхугъуэхэр Iей дыдэ хъуарэ адыгэхэр кIуэдыжыпэным нэса пэтми.

ПщIэ зыхуэтщ зиусхьэнхэ! Дэ, зи Хэку къэзыгъэзэжа Сирие Хьэрып республикэм щыщ цIыхухэм, псом нэхърэ нэхъыфIу къыдгуроIуэ Сирием иджыпсту щекIуэкI Iуэхугъуэ хьэлъэхэм я Iеягъыр. Абы хеубыдэ Сирием щыпсэу адыгэхэмрэ урысхэмрэ я гъащIэм лъэIэсынкIэ хъуну шынагъуэр. Дэ дыныволъэIур Сирием щыIэ адыгэхэмрэ урысхэмрэ нэхъ псынщIэу къифшыжу я Хэкум Урысейм къэфшэжыну. ЗыфIэжьэмэ бэлыхьышхуэ къыхэкIынкIэ шынагъуэ щыIэщ.

ПщIэ фхудощI,
(ищIагъымкIэ Iэ щIэзыдзахэр)
Налшык, 17/10/2012 

репатриациясирия



Комментарии (1)


  1. Это реальность, отрицаемая всякими хаутисохроковыми и иже с ними.

    Прошло 3 года.


Вы должны авторизоваться, чтобы оставлять комментарии.

Вход Зарегистрироваться